ABS senzor

ABS senzor zagotavlja učinkovito zaviranje vozila

Tehnologija zaviranja v modernih avtomobilih je močno napredovala v zadnjih letih. Dandanes skoraj vsi avtomobili, SUV-ji, poltovornjaki, kombiji in druga vozila uporabljajo napreden zavorni sistem, ki ga nadzira ABS senzor in računalnik. Njegova naloga je zaznavanje hitrosti vozila in preprečevanje blokade zavor med naglim ali drugače nujnim zaviranjem. Zato je to ključna komponenta, ki skrbi za našo in varnost drugih udeležencev v prometu. Obenem pa omogoča, da je zavorna pot vozila do 50% krajša, kar močno izboljša varnost v mnogih situacijah.

ABS senzor in sistem zaviranja

Napredek tehnologije v avtomobilski industriji omogoča uporabo mnogih novih tehnologij v avtomobilih vseh velikosti in vrst. Dolgo časa je bila težava, da so se pri naglem zaviranju zavore zaklenile. Tako avtomobil prične drseti po cestni podlagi, kjer ima voznik zelo malo nadzora nad potekom poti. Sčasoma pa je postala na voljo nova tehnologija, ki preprečuje zaklepanje zavor, kar skrajša zavorno razdaljo kot tudi omogoča višjo vodljivost vozila.

ABS senzor nujno zaviranje
Zavorni sistem, ki ga nadzira ABS senzor in računalnik zaznava hitrosti vozila in preprečuje blokade zavor med naglim ali drugače nujnim zaviranjem.

Konec 80. let prejšnjega tisočletja so v luksuznih modelih avtomobilov postali ABS senzorji del standardne opreme. Večina avtomobilov jih je nato imela standardno vgrajene v sledečih letih. Dandanes pa ima ABS senzor vsak novi avtomobil, saj se smatra za obvezno varnostno opremo.

Kaj počne ABS senzor?

Glavna naloga, ki jo ima ABS senzor je nadzor hitrosti vrtenja koles. Te podatke neprestano pošilja v računalnik, ki nadzira delovanje avtomobila. Ko naglo pritisnemo na zavoro, prične računalnik nadzorovati delovanje zavor. To stori tako, da dovoli, da se kolesa do določene mere še naprej vrtijo, vendar zelo omejeno. S tem se močno skrajša zavorna razdalja, kar je izredno uporabno v kritičnih situacijah.

Kako deluje ABS senzor in sistem zaviranja?

Zavorni sistem vozil z omenjeno tehnologijo je malenkost drugačen od klasičnih sistemov. Sam ABS senzor se nahaja pri vsakem kolesu oziroma rotorju. Nekatera vozila pa imajo senzor nameščen v zadnjem diferencialu. Zato je pomembno, da je omenjena komponenta vedno v delujočem stanju, saj drugače sistem zaviranja ne bo deloval tako, kot bi moral. S tem pa se lahko izgubi učinkovitost zaviranja ali se pojavijo druge težave.

Prednosti naprednega sistema zaviranja

Vsaka moderna tehnologija za zagotavljanje varnosti pri vožnji ima svoje prednosti. To je tudi razlog, da ABS senzor in sistem zaviranja uporabljajo praktično vsi novi avtomobili in druga cestna vozila. Glavne prednosti omenjenega sistema so:

  • Krajša zavorna razdalja do 50%
  • Med naglim zaviranjem lahko še vedno do določene mere nadziramo avtomobil
  • Bolj učinkovito zaviranje v kritičnih situacijah

Pomembno je, da pri tehničnih in drugih pregledih vozila vedno preverimo tudi delovanje ABS senzorja in zavore. Moderni avtomobili nam mogoče težave sporočijo z opozorilno lučko na armaturni plošči. Vedno pa je dobra praksa, da se zanašamo na naše občutke. Če se avtomobil obnaša drugače, kot pričakujemo, je dobro, če ga pregleda mehanik ali druga pooblaščena oseba.

Similar Posts: