Možnosti za učenje tujih jezikov

Večinoma se s tujimi jeziki srečujemo v šolah. Angleščina je na urniku že v zgodnjih razredih osnovne šole, kasneje pa se ji hitro pridružijo še izbirni jezikovni predmeti in na gimnazijah ter drugih srednjih šolah tudi obvezni drugi tuji jeziki. Vsekakor je organizirano izobraževanje v šolah odličen način za učenje tujega jezika, a ima kar nekaj pomanjkljivosti, ki dajejo prednost alternativam, kot so jezikovni tečaji.
Najbolj očitno je učenje v šolah seveda omejeno glede na starost. Ustreza otrokom in mladostnikom, medtem ko se odrasli običajno ne morejo udeleževati rednega pouka. Sicer tudi za otroke delitev glede na starost pogosto ni optimalna, a za odrasle ta značilnost pomeni, da je učenje tujega jezika v šolah zanje povsem neustrezna možnost.

Širši javnosti so bolj dostopni razni tečaji, ki se organizirajo za interesente ne glede na starost. Seveda tudi tečaji niso samodejno optimalna rešitev za nekoga, ki bi se rad naučil tujega jezika – že lokacija je lahko problem, prav tako čas, zahtevnost in nenazadnje cena. Tako včasih pridejo v poštev le jezikovni tečaji v Ljubljani ali na drugi ugodni lokaciji, včasih so kakšni neustrezni zaradi razpoložljivih časovnih terminov, nekateri so morda predragi.
Ena izmed možnosti pa je tudi samostojno učenje, ki ga olajšajo različni materiali. Ti so danes zelo dostopni, saj imamo na voljo ogromno knjig in učbenikov, ki pomagajo pri učenju tujih jezikov, posebej priljubljeni pa so programi in aplikacije, ki izkoriščajo zmogljivosti računalnikov in pametnih telefonov za učinkovito in prilagodljivo učenje. Tudi tu seveda ne gre brez pomanjkljivosti – predvsem je vprašljiva učinkovitost, ki je močno odvisna od discipline in odločnosti posameznika.

Similar Posts: