Implantati lahko pomembno izboljšajo kakovost življenja

Implantati oziroma zobni vsadki so umetna korenina, ki je vstavljena v kost. Njihova glavna naloga je torej nadomeščanje naravne korenine zoba. Gre za biozdružljive vsadke, narejene iz titana. Ti se kirurško vstavijo v spodnjo ali pa zgornjo čeljustnico. Na tem mestu se povežejo s kostjo. 

Zobni vsadki se v celoti zrastejo s kostjo. Obnašajo se kot njen sestavni del. Na enega ali na več implantatov se lahko pritrdi mostiček ali prevleka. Na ta način se povrne občutek funkcije naravnih zob. 

Kandidati za implantate 

Implantati so primerni za vstavitev za starejše in mlajše generacije. Izjemoma se zobni vsadki ne priporočajo za vsaditev vsem, ki imajo sistemske bolezni, kot so na primer rak. Prav tako se vsadki ne priporočajo osebam, ki se zdravijo z radiološko terapijo ali kemoterapijo. 

Implantati so primerni za vstavitev za starejše in mlajše generacije.

Prednost implantatov 

Če vam manjka zob ali več zob in bi radi kakovostno jedli, potem vam svetujemo vsaditev implantatov. Prednost zobnih vsadkov je v prvi vrsti ta, da vam ohranjajo lepši videz. Višina kosti je namreč z izgubo zob manjša, zobni vsadki pa to na uspešen način preprečujejo. Z njimi lahko jeste, kar želite. 

Z vsaditvijo implantata se prav tako dobro zavarujete pred brušenjem. Lahko rečemo, da nam implantati omogočajo vseživljenjsko rešitev. Ravno zato jih strokovnjaki svojim pacientom v veliki meri zelo priporočajo. Menijo namreč, da je to odlična naložba tudi za zdravje na dolgi rok. 

Indikacije za vstavitev implantatov 

Obstajajo tudi indikacije, ko so implantati najboljša rešitev. Najbolje jih je na primerno mesto vstaviti tedaj, ko vam manjka eden ali več zob ali pa če gre za brezzobo čeljust. Za slednje se priporoča tudi inovativna metoda all on 4. 

Pri metodi all on 4 se popolna zobna proteza v le nekaj urah nadomesti s posebnim fiksnim izdelkom na štirih vsadkih. Na ta način se lahko za vedno izognete nevšečnostim, ki jih povzročate proteza in njeno odlaganje v kozarec. 

Implantat je titanski vijak 

Na prvi pogled so implantati videti kot vijaki. Pogosto boste slišali, da je implantat pravzaprav titanski vijak. Ta se vstavi v kost in torej odlično nadomešča zobno korenino. Je popolnoma biozdružljiv. Telo imaplantate zelo redko zavrne. 

Preberite si še naslednji članek o vzrokih neplodnosti pri ženskah.

Similar Posts: