Izguba podatkov ni nujno dokončna


Sodobna komunikacija, sodobno delo in celo prostočasne aktivnosti so pogosto odvisni od podatkov, ki jih ustvarimo z uporabo sodobnih tehnologij. S tem si precej olajšamo aktivnosti in prihranimo čas ter fizični prostor, vendar imajo “ničle in enke” tudi svoje šibke točke. Ne glede na to, ali shranimo svoja besedila, fotografije, video posnetke, zvočne zapise, načrte in projekte v osebnem računalniku, na zunanji trdi disk, USB ključek, spominsko kartico ali strežnik, nam ob virusih, vdorih v sistem, programskih napakah in tudi ob mehanskih okvarah ter poškodbah grozi izguba podatkov. S primerno skrbjo za varnost lahko tveganje zgolj zmanjšamo, nikoli pa ga ne moremo povsem izničiti.

Izguba podatkov se najbolj pogosto pojavi pri trdih diskih

Trdi diski so naprave, ki sestavljajo tako preproste računalnike kot strežnike, namenjeni pa so shranjevanju najrazličnejših vsebin. Te se vedno znova dodajajo, prebirajo in odstranjujejo ter nadomeščajo z novimi, zato so trdi diski zelo obremenjeni. Tudi pri najdražjih in najbolj kakovostnih se zaradi stalne in zahtevne uporabe lahko pripeti, da odpovejo. Takrat se znajdemo v pravi agoniji in se sprašujemo, ali je izguba podatkov nekaj, s čemer se je potrebno sprijazniti, ali pa je te mogoče pridobiti nazaj oziroma jih obnoviti.
Kadar pride do okvare strežnika, je ob primerni izbiri vrste gostovanja manj verjetno, da se bo pojavila dejanska izguba podatkov, če se okvari naš lastni trdi disk, pa nas lahko dejansko preseneti “praznina”. Vendar ni razloga za obup. Izguba podatkov je le redko dokončna. Podjetja, ki so specializirana za reševanje podatkov, lahko namreč v veliki večini primerov poskrbijo, da si podatke ponovno pridobimo.

Da vas izguba podatkov z domačega diska ne bi presenetila, je seveda pomembno, da skrbimo za primerno vzdrževanje diska, za njegovo čiščenje, preprečevanje preobremenitev, ki vodijo v segrevanje. Prav tako moramo paziti, da ne prihaja do udarcev in mehanskih poškodb, disk pa ustrezno zaščititi tudi s primerno programsko opremo.

Kako ravnati, kadar vas doleti izguba podatkov?

Prvo pravilo je, da računalnik oziroma drugo napravo izključimo in se ne skušamo s popravili ubadati sami, saj za to gotovo nimamo primernega znanja. Napravo oziroma nosilec podatkov lahko tako zgolj še bolj okvarimo.

Obrniti se je potrebno na specialista za reševanje podatkov iz mobilnega telefona, trdega diska, … ki bo poskrbel za primerno ravnanje z medijem in tako ne bo povzročil dodatnih poškodb. Odpiranje diska oziroma medija sicer ni kirurško delo, terja pa visoko usposobljene tehnike in IT strokovnjake, ki znajo najti pot do navidezno izgubljenih podatkov tako pri lažje ranjenih kot tudi smrtno ponesrečenih ali bolnih diskih, strežnikih, ključkih in spominskih karticah.

ovitki za iphone

Če ste si kupili nov iphone mobilni telefon, potem je vsekakor prav, da poskrbite za zaščito npr. z ovitki za iphone, kaljenim steklom ali etuijem. Preberi več …

Similar Posts: