Tonerji z dolgo življenjsko dobo


Za kakovosten tisk so potrebni dobri tiskalniki in dobri tonerji. Marsikdaj pa sama kvaliteta tiska niti ni bistvena, saj potrebujemo tiskalnik zgolj za printanje povsem običajnih dokumentov. Takrat velja pomisliti predvsem na to, da je najbolje izbrati tonerje, ki so poceni in nam lahko služijo čim dlje. Na ta način lahko v podjetju ali doma precej prihranimo!

Kakšni tonerji so najboljši?

Kadar je v ospredju kvaliteta, se večinoma izbirajo originalni tonerji, če nismo tako natančni, pa pridejo precej bolj prav kompatibilni. Ti so že pri nakupu precej cenejši, pri tisku besedil pa razlike v kakovosti sploh ne opazimo. Govoriti o kakovosti tonerjev torej ni smiselno – cena in dolga življenjska doba sta pomembnejši.

Na kaj torej paziti pri nakupu? Preverite, kakšno zmogljivost imajo posamezni tonerji oziroma koliko strani natisnejo. Tako lahko izračunate ceno tiska na posamezno stran in se odločite za tiste, kjer je ta najbolj nizka. Prav tako pa velja, da je treba poskrbeti tudi za čim daljšo življenjsko dobo. In ta ni odvisna od znamke in cene, temveč predvsem od vas samih.

Da bodo tonerji dolgoživi …

Ko se v tiskalniku tonerji približajo spodnji meji zaloge prahu za tisk, vas računalnik obvesti o tem, da bo potrebna zamenjava. Namesto, da se takoj odločite zanjo, poskušajte delovanje tonerjev podaljšati. Kako?

Obvestilo, da so tonerji skoraj prazni, je lahko tudi laž. Vzemite jih iz tiskalnika, nekajkrat pretresite, nato pa ponovno vstavite. Presenečeno boste ugotovili, da obvestila ni več. Prah se v notranjosti tonerjev namreč rad sprime v drobne grudice, ki jih je potrebno razbiti s tresenjem, da se prašek za tisk ponovno lepo razporedi. In tonerji spet delujejo!
In kaj še vpliva na življenjsko dobo? Predvsem vedno pazite, da se tonerji primerno shranjujejo. Imejte jih v hladnem in temnem prostoru, v originalni embalaži in v pravilnem vodoravnem položaju. Tako ne bo prihajalo do sprememb, ki jih povzročijo razni fizikalni dejavniki, prav tako pa se prah ne bo pretirano nabral na eni strani. Preden toner vstavite, ga imejte nekaj ur v protoru, kjer je stiskalnik, da bosta oba ogreta na enako sobno temperaturo.

Pa še en pomemben nasvet, ki pomaga varčevati s tonerji: če ni potreben barvni tisk, uporabljajte samo toner s črnim prahom!

Mogoče vas zanima tudi Katere kartuše so primerne za starejše tiskalnike?

Similar Posts: