Najboljša zaščita za platišča našega avtomobila

Eden izmed najbolj izpostavljenih delov vsakega cestnega vozila so gume in kolesa. Temu je tako, saj predstavljajo edino stičišče med samim vozilom in trdo podlago terena, ceste ali druge podlage po kateri vozimo. Pri vsakodnevni vožnji se tako hitro poškodujejo platišča, saj so izpostavljena raznim udarcem, letečim kamenčkom, ostrim vejam ipd. S pokrovi platišč pa zaščitimo naša kolesa pred nepredvidljivimi elementi narave, kot tudi prahom in nepazljivostjo ljudi v okolici našega vozila. Seveda to ni ključen del opreme za voznike, vendar nam pomaga ohraniti izgled in tržno vrednost našega jeklenega konjička.

Pokrovi platišč
S pokrovi platišč pa zaščitimo naša kolesa pred nepredvidljivimi elementi narave

Kolesa so narejena iz jekla ali aluminija

Platišča oziroma kolesa na novih vozilih so narejena iz jekla ali aluminija. Nekatera nova vozila pa tudi uporabljajo platišča, ki so narejena iz kombinacija različnih umetnih materialov. Nekatera platišča so pobarvana, kar jim daje edinstven izgled in jih obenem tudi varuje pred rjo. Dnevna vožnja z vozilom pa jih bo hitro opraskala. Tako se prične barva lupiti, kar izpostavi samo kovino elementom narave. To pa lahko povzroči rjo, ki pa negativno vpliva na tržno vrednost našega vozila.

Preberite si še naslednji članek: Kaj je kompresor klime?

Krmilni ventil kompresorja klimatske naprave je potreben za zamenjavo izhoda kompresorja z zunanjim krmiljenjem. 

Platišča delno ščitijo kolesne ležaje

Znotraj samega kolesa se nahajajo ključne mehanske komponente, ki skrbijo, da naše vozilo brez težav varno pelje po cesti. Zelo pomembni so kolesni ležaji, ki so neprodušno zaščiteni z tesnilom. Kljub temu pa bo sčasoma voda prišla do samih ležajev in jih poškodovala. Popravilo omenjenega avtomobilskega dela pa je lahko dokaj zamudno in drago. Če pa na kolesa namestimo pokrove za platišča, pa bomo deloma zaščitili ležaje pred vdorom vode in prahu.

Zavorni disk omogoča varno zaviranje

Znotraj samih koles je možno najti zavorni sistem za avto, ki ga tvorita zavorni boben ali kolut. Ta je narejen, v večini primerov, iz lito-železa. Zaradi svoje sestave in velikih obremenitev pri zaviranju, pa se mora čez kolut pretakati dokaj veliko zraka, ki ga hladi. Tako se na njem hitro nabere veliko umazanije, ki mu sčasoma načne zdravje. Samo popravilo pa je dostikrat dokaj drago. Deloma pa lahko kolut ali boben zaščitimo s pokrovi platišč. Te preprečujejo, da bi se vlaga, prah in kamenčki nabirali na njem. To seveda ni popolna zaščita, vendar pa pomaga pri ohranjanju zdravja omenjenega avtodela.

Platišča ščitijo gume in kolesa pred poškodbami

Gume so del našega vozila, ki skrbijo, da lahko varno peljemo, zaviramo, pospešujemo, prehitevamo in počnemo druge aktivnosti z našim vozilom, ko smo na cesti. Na žalost pa je to tudi eden izmed najbolj izpostavljenih delov vsakega cestnega vozila. Pokrovi platišč pa zaščitijo naše gume pred udarci s strani, v robnike pločnikov ipd. Obenem pa nudijo delno zaščito gumam in platiščem v sončnem vremenu, saj odbijajo nevarne UV žarke ter preprečujejo, da bi se kolesa preveč segrela, ko je naš avtomobil parkiran na mestu.

Blagovna znamka withcar nam ponuja vrhunsko avto-opremo po odličnih cenah. V njihovi ponudbi bomo našli nadomestne dele za vozila vseh vrst in velikosti. Tako bomo lahko vedno poskrbeli, da naše vozilo uporablja kvalitetne originalne ali poprodajne dele.

Similar Posts: