Zavorni sistemi v našem avtomobilu

Večina izmed voznikov pogosto ne pomisli na delovanje zavor v svojem avtomobilu. Dejansko je to pogosto spregledan del vsakega jeklenega konjička, čeprav je ena izmed ključnih varnostnih komponent. Ko pritisnemo na zavorni pedal ali uporabimo ročno zavoro, se naš avto zanesljivo ustvari. Pri tem procesu se sprožijo močne mehanične sile, ki sčasoma obrabijo zavorni sistem za avto. Zato je dobro, če opazimo znake, da je potreben strokovnega pregleda.

V nasprotnem primeru lahko doživimo, da v nepričakovanem trenutku ne bomo mogli tako učinkovito ustaviti našega avtomobila, kot smo navajeni. To pa je lahko izredno nevarno za nas tako kot druge udeležence v prometu.

Avtomobilski zavorni sistemi 

Med vožnjo avtomobila se ne obremenjujemo z delovanjem zavor. Ko pritisnemo na pedal za zavoro, se naš avtomobil počasi prične ustavljati oziroma izgubljati hitrost. Pri tem se tvori veliko kinetične energije v obliki trenja. Za omenjen proces poskrbijo zavorne ploščice in diski.

Zavorni sistemi avtomobilov so relativno enostavno sestavljeni

Ploščice pritisnejo oziroma stisnejo disk, da ustvarijo upor, ki ustavi naše vozilo. Med vsako uporabo se avtomobilski zavorni sistemi malenkost obrabijo. Tako so sčasoma potrebni zamenjave številnih komponent, kot so:

  • Zavorni diski
  • Zavorne čeljusti
  • Ploščice za zaviranje
  • Zavorna tekočina
  • Zavorni cilinder

Preberite naslednji članek: Iz česa so sestavljeni hladilni sistemi avtomobila?

Primarna naloga hladilnega sistema vsakega avtomobila je odvajanje toplote iz motorja v zrak. Seveda ima takšen sistem še druge naloge. Sestavljen je iz več delov, vsak od njih pa ima svoj namen ter seveda svoje naloge. Med njimi izjemno pomembno vlogo zaseda tudi ventilator za avto.

Najbolj pogoste napake z zavorami avtomobila

Načeloma ne potrebujemo poznati delovanja vseh komponent zavornega sistema za avto, da bi prepoznali možne napake. Zelo pogosto se zgodi, da je zavorna stopalka majava, pri ustavljanju vozila slišimo škripanje ali čutimo vibracije ipd. Novejša vozila nas bodo morda opozorila na težave s prižigom lučke na armaturni plošči.

Nujno je redno pregledovati in čistiti zavore

Moramo se zavedati, da je najbolje, če znamo prisluhniti našemu vozilu, ter po svoji intuiciji in znanju prepoznamo napake. Ko stopimo na zavorni pedal, se ne smejo slišati ali čutiti vibracije, škripajoč zvok, tresenje vozila ipd. V nasprotnem primeru je močno priporočljivo, da zavorni sistem za avto pregleda mehanik.

Zamenjava obrabljenih zavor

Zamenjava zavor, ki so odslužile svoje, je pogosto potrebna na vsake 3-5 let. Seveda ni potrebe po zamenjavi vseh komponent. V večni so to samo zavorne ploščice, ki so izredno ugodne za nakup. Če pa vozilo uporabljamo že dalj časa, pa bo morda potrebno tudi zamenjati zavorne diske in bobne.

Poglejte si kako deluje avtomobilski zavorni sistem

Priporočljivo je, da ob vsaki menjavi zamenjamo tudi zavorno tekočino. S tem zagotovimo odlično delovanje vseh avtomobilskih zavornih sistemov, ki skrbijo, da se naš avtomobil pravočasno ustavi. Pri omenjenem opravilu pa lahko tudi pregledamo podvozje vozila, ter tako opazimo mogoče težave z drugimi mehaničnimi komponentami.

Similar Posts: