Poiskala sem kaj so simptomi depresije

Občutek nemoči, strahu in ujetosti. Občutek vdanosti v usodo in tega, da s svojim življenjem ne moremo ničesar storiti. Občutki utrujenosti in teže na naših ramenih, ohromljenost in nesposobnost občutiti srečo in zadovoljstvo v stvareh, ki si nas prej osrečevale. Vse to so simptomi depresije. Depresija simptomi pa segajo še mnogo dlje. Dogaja se nam to, da zjutraj ne moremo vstati in se spraviti s postelje. Nimamo moči, da bi pospravili stanovanje in se razgibali. Pri depresiji nimamo včasih niti moči, da bi se stuširali in oblekli. Depresija simptomi so grozni.

Nimamo apetita, ne želimo se pogovarjati, najraje bi le spali in sami s seboj premlevali naše težave. Če opazimo pri komu od naših bližnjih takšne simptome, včasih mislimo, da bo dovolj pogovor. A žal ne bo dovolj. Lahko pomaga le začasno, a takšno osebo moramo usmeriti k zdravniku ali psihoterapevtu. Sami nismo dovolj usposobljeni, da takšni osebi pomagamo. Kvečjemu jo lahko spodbujamo, da si poišče pomoč in ji stojimo ob strani.

Simptomi se kažejo tudi na fizični ravni

Depresija simptomi se kažejo tudi na fizični ravni. Oseba lahko izgublja težo, je videti slabotna, nima nič energije, moteno je lahko tudi njeno spanje in posledično razmišljanje. Depresija simptomi so lahko zelo različni in niti ni nujno, da jih takoj prepoznamo. A če se nam zdi, da je nekdo zapadel v depresijo, mu moramo takoj ponuditi pomoč in stanje jemati resno. Velikokrat ljudje zbolijo za depresivnimi motnjami, po kakšnem travmatičnem dogodku. Včasih pa je lahko depresija tudi povsem organskega izvora (hormonske spremembe, bolezni, možgansko delovanje itd.).

Zaupanja vreden odnos med psihoterapevtom in pacientom

Najpomembnejše je strokovno obravnavanje pacienta in zaupanja vreden odnos med psihoterapevtom in pacientom. Zdravnik v hujših primerih predpiše tudi antidepresive, ki lahko pomagajo, vendar običajno ne ozdravijo vzroka. Simptomi v primeru depresije in zdravljenja z zdravili so zakriti in potuhnjeni, ob prenehanju jemanja, pa se lahko ponovno pojavijo. Zato je nadvse zaželeno tudi zdravljenje s psihološko pomočjo (pogovor, analiziranje depresija – simptomi in vzroki itd.). Vsekakor pa je zdravljenje depresije dolgotrajen proces, v katerem je izjemno pomembna podpora in pomoč sorodnikov ter širše okolice.

Družinska psihoterapija. Izkušnje, ki smo jih dobili v družini, v kateri smo odraščali, nas usmerjajo tudi pozneje v življenju. Preberi več …

Mejna osebnostna motnja ni bolezen, je pa stanje, ki močno vpliva na življenje posameznika, saj zaradi nje težko ohranja normalne odnose do partnerja, bližnjih in sebe.  Preberi več …

Similar Posts: