Težave z nadziranjem čustev

Vsakemu izmed nas se je že zgodilo, da nas je kaj razjezilo ali užalostilo. To je popolnoma normalno, saj je to normalen človeški čustven odziv na različne situacije. Poznamo pa stanje, ki mu pravimo mejna ali borderline osebnostna motnja oz. BOM, kjer trpeča oseba izkuša močna čustva dolgo časa ob nekem dogodku. Tako se trpeč posameznik tudi težje pomiri in vrne v naravno stanje uma. Vse to pa lahko povzroči škodljive posledice, kot je impulzivnost, slaba samo-podoba, burni odnosi z ljudmi ipd.

Simptomi borderline osebnostne motnje

Kaj so simptomi borderline osebnostne motnje? Ti se kažejo kot negotovost in čustvena nestabilnost v resničnih in domišljenih situacij. Oseba si lahko tudi predstavlja, da se ji je pripetilo nekaj zelo hudega, v resnici pa temu ni tako. Dejstvo pa je, da tako stanje povzroči čustveno, mentalno in fizično izčrpanost. To pa pusti trpečega človeka v začaranem krogu neproduktivnega in nelogičnega obnašanja. Glavni simptomi so tako:

  • Slaba in hitro menjujoča slaba samo-podoba, ki privede do spremembe obnašanja, motivacij in ciljev
  • Nepričakovano vedenje impulzivne narave. Možno je, da tako vedenje privede do nevarnega obnašanja v posameznikovem življenju, kot je nevarna vožnja, zloraba substanc ipd.
  • Občutek obupa, praznine in nesmisla za življenje
  • Paranoične misli
  • Anksioznost, ki lahko traja od nekaj trenutkov do nekaj dni

Genetika, okolje in možgani vplivajo na človekovo obnašanje

Za večino psiholoških motenj je iskanje vzroka lahko zelo težavno. Temu je tako, saj je človeški um izredno kompleksen. Poleg teg pa različni dogodki vplivajo na vsakega posameznika drugače. Veliko imajo pri tem tudi geni ter funkcije delovanja možganov. Različne motnje velikokrat povzroča nepravilno delovanje možganov. To pa se lahko zgodi zaradi številnih vzrokov, kot je nepravilna prehrana, stresni dogodki, negativno okolje ipd.

Borderline osebnostna motnja ima tako 3 glavni povzročitelje, ki jih razdelimo na:

  • Genetiko

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki imajo v bližnji družini nekoga, ki trpi za BOM, je večja verjetnost, da sami razvijejo simptome.

  • Vpliv okolja

Travmatični dogodki lahko zaznamujejo posameznika za celo življenje. Tako je lahko fizična, seksualna ali druga zloraba povod za razvo osebnostnih motenj.

  • Delovanje možganov

Možgani so dostikrat krivi za različne težave čustvenega izražanja. Za to je predvsem zadolžena slaba komunikacija med delom možganov, ki nadzira čustva in delom, ki se odloča za odziv na okolje.

Zdravljenje s psihoterapijo

Dobra novica je, da se s psihoterapijo lahko reši ali olajša skoraj vsaka čustveno motnjo. Enako velja za borderline osebnostno motnjo. Zdravi se jo lahko s pogovorom s psihoterapevtom ali zdravili. Možna pa je kombinacija obeh elementov. Pri tem pa posameznik potrebuje podporo prijateljev in družine. Pogovor pa lahko tudi poteka v skupini, ki jo priporoča psihoterapevt.

V nekaterih primerih je potrebna kratkotrajna hospitalizacija, da se zagotovi varnost posameznika. V nekaterih ekstremnih primerih je hospitalizacija potrebna zato, ker je trpeča oseba pod izrednim stresom ter kaže impulzivno obnašanje, ki je lahko zelo nevarno.

Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si lahko najdemo pomoč vrhunskih psihoterapevtov. Obenem pa je na omenjeni strani veliko člankov namenjenih ohranjanju zdravja in prepoznavi psiholoških motenj ljudi.

Specialistični okulistični pregledi. Tudi če nimate težav, ne bo odveč, če oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom. Preberite več …

Similar Posts: