Poskrbite za prezračevanje in klimatizacijo

Če prenavljate dom ali ga gradite na novo, nikar ne pozabite na prezračevanje in klimatizacijo! Oboje je nujno za večjo kvaliteto bivanja in za to, da se boste v svojem domu prijetno počutili. Prezračevanje oziroma ventilacija pri tem skrbi za dotok svežega zraka v prostor, klimatizacija pa za to, da se ta zrak ohladi ali ogreje na primerno temperaturo. Seveda lahko ustrezno klimo ali prezračevalno napravo vgradite tudi naknadno, vsekakor pa ju lahko v fazi gradnje ali prenove vgradite na bolj estetski in manj opazen način.

Ventilacija in rekuperacija

Obstajajo različni sistemi za prezračevanje oziroma ventilacijo. Kakšen sistem boste izbrali, je odvisno od številnih dejavnikov. Prezračevanje je po eni strani namenjeno dotoku svežega zraka, kar je vsekakor pomembno za dobro počutje, hkrati pa poskrbi tudi za odvajanje slabega zraka iz prostora ter tudi za uravnavanje zračne vlage. Če imate recimo težave z vlago in bi se jo radi s prenovo znebili, je treba obvezno poskrbeti za avtomatizirano prezračevanje. To je nujno predvsem v starejših gradnjah, še posebej pa takrat, ko se odločimo namestiti nova okna, ki veliko bolje tesnijo kot stara. Zaradi tega je temeljito prezračevanje še bolj pomembno.

Eden od zelo dobrih in vedno bolj priljubljenih sistemov za prezračevanje je rekuperacija, za katero se odloča vedno več lastnikov novogradenj. Rekuperacija je primerna predvsem za tiste objekte, ki so grajeni zelo varčno, saj omogoča učinkovito prezračevanje skorajda brez toplotnih izgub. Sistem vsebuje tudi filtre, zaradi katerih v notranjosti našega doma dihamo čistejši zrak. Prezračevanje z rekuperacijo tako poskrbi za bolj kvaliteten zrak brez večjih nečistoč, česar bodo recimo še posebej veseli alergiki na cvetni prah pa tudi marsikdo drug z zdravstvenimi težavami.

Klimatizacija poleti in pozimi

Poleg ventilacije pa je za udobno bivanje nujna tudi klimatizacija. S klimatskimi napravami namreč uravnavamo temperaturo v prostoru. Poleti nam klimatske naprave služijo za ohlajanje zraka v prostoru, kar je še posebej nujno v mansardah, ki se zelo hitro segrejejo. Zelo priročne pa so klima naprave tudi v prehodnih obdobjih oziroma kot pomožno grelno telo, s katerim v katerem koli letnem času lahko ogrejemo vsak prostor. Če je ob tem poskrbljeno še za učinkovito prezračevanje, bo temperatura v prostoru konstantna in tako prijetna za bivanje.

Ne dovolite, da vam iskanje nepremičnine dela sive lase, pač pa si preberite članek o prodaji stanovanj Ljubljana okolica

Similar Posts: