Razlogi, da vam sobne rastline vedno uvenejo

Čeprav se trudite in najverjetneje imate občutek, da odlično skrbite za svoje sobne rastline, se na koncu izkaže, da temu ni tako in te vselej uvenejo. Kar nekaj je možnih razlogov, da se to zgodi, pa vendar poglejmo le najpogostejše.

Zelo pomembna je količina vode, katero rastlini ponudite. Če rastlini ponudite preveč vode, bo vlaga precejšnja in bodo njene korenine začele gniti. Rastlini pa naredimo tudi škodo, če jo premalo zalijemo in se korenine posušijo. Običajno je najbolje, da preverimo tako, da s prstom preverimo zemljo. Čas za zalivanje je, ko je zemlja suha tudi centimeter ali dva v globino. V kolikor je zemlja lepljiva, potem jo moramo pustiti, da se posuši. 

Rastlinam škodljiv je tudi precej suh zrak, ki je običajno lahko posledica tudi ogrevanja in klimatskih naprav.

Za uspevanje rastlin je pomembno tudi sonce, ker rastline potrebujejo za uspevanje tudi svetlobo. Postavimo jo na mesto, kjer posije tudi sonce nanjo, razen, če se odločimo za rastlino, ki uspeva tudi v drugačnih pogojih. Vsekakor je to zelo pomembno preveriti že pred nakupom rastline. 

Pri vsaki rastlini običajno dobite tudi kartonček, na katerem je zapisano, kako jo negovati. Dobro je, da si ta kartonček shranimo in predvsem takrat, ko imamo občutek, da rastlina ne uspeva, tega preberemo in upoštevamo navodila nege. 

Rastlinam škodljiv je tudi precej suh zrak, ki je običajno lahko posledica tudi ogrevanja in klimatskih naprav. 

Če rastlini ne ponudite dovolj prostora za rast, bodo njene korenine poganjale iz vseh luknjic, pri zalivanju pa bo voda tekla iz lončka. Tako vemo, da je lonček premajhen in je potrebno rastlino presaditi v večji lonec in zamenjati zemljo. 

Če so listi rastline prašni in umazani, žal en moremo pričakovati čudovitega videza in razvoja. Liste lahko enostavno nežno obrišemo, jih pod vodo tuširamo ali pa jih občasno izpostavimo tudi dežju. Vsekakor pa moramo paziti, da rastline ne polivamo z vročo vodo. 

Morda boste našli tudi sami vzrok, zakaj določena rastlina ni uspevala ali pa še več, se vam je posušila ali ovenela. Običajno je vzrok ravno pri napačnem vzdrževanju. Seveda se to zgodi nehote in si tega nismo želeli. Res pa je, da ko opazimo poslabšanje sobne rastline, lahko še pravočasno ukrepamo. Če ne storimo ničesar, tudi težje pričakujemo, da si bo ta opomogla. Vsekakor pa vsaka vrsta rastlin zahteva določeno vzdrževanje in je tako najbolj primerno prav to, da se pred nakupom pozanimamo o negi, katero potrebuje. Če lahko rastlini to tudi nudimo, ni razloga, da ne bi krasila našega doma ali drugih prostorov. 

Similar Posts: