Znaki za menjavo zobatega jermena

Zobati jermen je pomemben sestavni del motorja, saj skrbi za pogon odmične gredi. Ker se hitro obrabi, ga je posledično treba kar precej pogosto menjati. Motor pa nikakor ne more delovati dovolj učinkovito, če pravočasno ne poskrbite za menjavo zobatega jermena.

Čeprav zobati jermen v svojem vozilu menjate dovolj redno, pa morate biti vsekakor pozorni na nekatere opozorilne znake, da je potrebna nujna menjava. Sicer pa večina proizvajalcev vozil v servisni knjižici predpiše, kdaj je potrebna menjava zobatega jermena, tako da vam je vsa zadeva nekoliko olajšana.

Menjava zobatega jermena v primeru tiktakanja motorja

Tiktakanje motorja je samo eden od najpogostejših in najbolj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je treba zobati jermen takoj zamenjati. Torej, če vam motor v vozilu nenavadno tiktaka, to pomeni, da vam je morda zobati jermen preskočil ali pa je to povezano z napenjalcem jermena. Stanje čim prej preverite pri mehaniku. Tiktakanje je lahko tudi znak za nizki tlak motornega olja oziroma da vam v motorju primanjkuje olja. Prav tako bi lahko šlo tudi za okvaro vakuumske črpalke za zavore.

Menjava zobatega jermena, ker vam ne vžge avto

Če avto želite vžgati, a vam ne uspe, pri tem pa ga obračate precej lahko, je velik verjetnost, da je počil zobati jermen. V tem primeru se lahko povzroči še veliko druge dodatne škode na vozilu, zato morate še toliko hitreje ukrepati.

Zobati jermen
Tiktakanje motorja je samo eden od najpogostejših in najbolj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da je treba zobati jermen takoj zamenjati.

Eden od znakov za menjavo zobatega jermena je tudi puščanje olja na sprednji strani motorja ali pa če se vam vozilo trese zaradi neenakomernega teka. V takšnem primeru morate prav tako nemudoma ukrepati in svoje vozilo peljati k avtomehaniku, da vam preveri stanje. Tudi v tem primeru lahko pride do nastanka dodatne škode na vozilu.

Ne glede na to, kolikokrat do sedaj in kdaj nazadnje ste zamenjali zobati jermen, morate biti stalno pozorni na to, kaj se dogaja v vašem vozilu. Če boste dobro soočeni z vsemi opozorilnimi znaki, vam bo veliko lažje in boste lahko še pravočasno ukrepali.

Na menjavo jermena se lahko naročite tudi preko spleta, in sicer s pomočjo prav posebnih obrazcev, ki vam jih ponujajo ponudniki na svojih spletnih straneh.

Preberite si še članek z naslovom: Žarometi, ki se bleščijo kot novi

Similar Posts: