ekspanzijska posoda

Kakšno vlogo v vozilu ima ekspanzijska posoda?

Jasno je, da se vozila med delovanjem precej hitro segrejejo. Zlasti je to značilno za mesto, kjer se nahaja motor. Tam se namreč dogaja proces notranjega izgorevanja goriva. To v praksi pomeni, da je potreben dovolj učinkovit sistem za hlajenje. Ta poskrbi, da se lahko v vozilu vzdržuje primerna temperatura, tudi na najbolj vročih komponentah.

Del omenjenega sistema predstavljajo tudi tako imenovane ekspanzijske posode za avto. Takšna naprava motorju pomaga, da lahko deluje v najbolj optimalnih pogojih. Ekspanzijska posoda se uporablja v številnih osebnih avtomobilih, da lahko sploh normalno delujejo. Posoda poskrbi, da se lahko hladilna tekočina, ko je ogreta, ustrezno razširi, ne da bi se pri tem poškodovale cevi v vozilu.

Ekspanzijska posoda za avto in segreta tekočina

Vročina ima vedno vpliv na material, ne glede na to, kako trden oziroma učinkovit je. Vročina vpliva tudi na hladilno tekočino v vozilu, in sicer tako da se prične širiti. Posledično se poveča pritisk v ceveh, to pa seveda lahko povzroča razpoke in še drugo škodo v samem sitemu.

Ekspanzijska posoda v vozilu
Ekspanzijska posoda poskrbi, da se lahko hladilna tekočina, ko je ogreta, ustrezno razširi, ne da bi se pri tem poškodovale cevi v vozilu

Ekspanzijska posoda za vozilo zagotovi, da razširjena in segreta tekočina dobi primerno mesto, kamor steče. Na takšen način se prepreči nabiranje prevelikega tlaka v predelu motorja, hladilni sistem pa se ohranja v delujočem stanju.

Preberite tudi: Maske avtomobilom dajejo poseben karakter

Poglavitna naloga ekspanzijske posode za avto

Ključna naloga ekspanzijske posode je, da pomaga shranjevati odvečno hladilno tekočino. Takšna tekočina vključuje 50 % antifriza ter 50 % vode. Mešanica pa se uporablja z namenom, da voda pozimi ne zmrzne, ko vozilo ostaja na mestu. V nasprotnem primeru bi to lahko zelo hitro poškodovalo cevi ter hladilnik.

Treba je poskrbeti za redno pregledovanje nivoja tekočine v avtomobilski ekspanzijski posodi.

Če vozilo ne bi vključevalo ekspanzijske posode, bi torej razširjena oziroma odvečna tekočina uhajala iz sistema. Slednje pa seveda lahko povzroči veliko nepotrebnih stroškov. V praksi bi to na primer pomenilo, da bi morali hladilni blok vedno ponovno popravljati in napolniti z antifrizom ter vodo.

Preverjanje nivoja tekočine v ekspanzijski posodi

Vsekakor je treba poskrbeti tudi za redno pregledovanje nivoja tekočine v avtomobilski ekspanzijski posodi. Takšno delo lahko opravi mehanik. To pa je treba storiti z namenom, da se prepričamo, ali motor vozila deluje dovolj dobro. Če bi nivo tekočine nenadoma upadel, to seveda lahko pomena, da katera od cevi v vozilu spušča.

Similar Posts: