Ali oddelek za arheologijo prinaša znatna odkritja za vpogled v zgodovino?

Javnost velikokrat jamra in protestira, kadar se pojavi oddelek za arheologijo na lokaciji,kjer je predvidena gradnja cest ali objektov. Splošno mislijo, da so izkopavanja nesmiselna in tratijo čas. Temu ni tako. To so jasno pokazala izkopavanja v Ljubljani leta 2015, ko smo pridobili jasen vpogled v Emono iz Rimskih časov. Časov, ko smo bili sicer pod tujo nadoblastjo, a smo vseeno napredovali tako kulturno, kot tudi tehnološko. Večina posameznikov povezuje Emono z gradnjo cestne infrastrukture, vendar je bilo tisto obdobje veliko bolj napredno. To je bilo obdobje napredka komunalnih storitev, zdravstva, kulture, glasbe, umetnosti in drugih panog.

Spoštovanje ljudi in posmrtnega življenja

Pri izkopavanju v Ljubljani, je oddelek za arheologijo naletel na veliko različnih grobov. Najbolj odmeven je bil od zdravnice, ki je bila pokopana skupaj s svojim orodjem. Našli so skalpel, pinceto, spatulo, posodice in podobno. Drugi pokojni so bili pokopani skupaj z osebnimi predmeti, kot so kovinske čaše, steklenice, kozarčki, prstani, žetoni in podobno. Vse našteto naj bi pokojnemu pomagalo tudi v posmrtnem življenju. Najden je bil tudi kamnit oltar v izjemno dobrem stanju.

Resnični pomen izkopavanj

V medijih je oddelek za arheologijo že večkrat poudaril, da so izkopavanja nujna za spoznavanje naše preteklosti in naše dediščine. Vse nas zanima, kdo so bili naši predniki. So bili vojaki ali pacifisti? So bili kmetje ali zdravniki? Smo bili samozadostni ali odvisni od province? Vse našteto nam omogoča, da spoznamo sebe in svojo dediščino. Ravno iz teh razlogov oddelek za arheologijo poskrbi tudi za razstavo najdenih predmetov in odprtje razstave obči javnosti. Na ta način lahko vsak izmed nas vidi resnični doprinos izkopavanj in spozna svoje prednike.

Največji doprinos je bil prometni infrastrukturi

Med izkopavanji je oddelek za arheologijo ugotovil, da je bila resnično dodobra izdelana prometna infrastruktura, skupaj s pripadajočim kanalizacijskim sistemom. Hitre prometne povezave so omogočale hitro trgovanje, oskrbo in vojaške pohode na tuja območja. Najdeni ostanki gradbenih parcel, skupaj s posameznimi stanovanjskimi objekti in ostanki ceste, pričajo o dobri povezavi v smeri sever-jug. Slednje je bilo pomembno iz vidika trgovanja in vojaške oskrbe.

Similar Posts: