Glavoboli pri nakupu kuhinje

Pred 5 leti smo kupili stanovanje, ki je bilo že opremljeno. Razen kopalnice, ki je bila na novo prenovljena, je bila oprema v stanovanju starejša, a smo se jo zaradi finančnih razlogov odločili še nekaj let obdržati. Trudili smo se stanovanje čim bolj olepšati z dodatki, odejicami, pregrinjali itd., vendar je bilo dotrajanost opreme nemogoče skriti. Najbolj nas je motila kuhinja, ki je bila še originalna iz 70. let, ko je bil sam stanovanjski blok zgrajen.

Po štirih letih bivanja v stanovanju smo se kljub odplačevanju kredita finančno nekoliko postavili na noge, malo pomoči pa so nam obljubili tudi starši, tako da smo se odločili za zamenjavo kuhinje. To je bil za nas velik projekt iz več razlogov – ker je bila kuhinja tako dotrajana, smo se odločili, da zamenjamo tudi vse inštalacije ter talne obloge in stenske ploščice. To je bil velik problem, saj smo tekom prenove v stanovanju bivali, a na srečo je kuhinja ločena od ostalih prostorov, tako da smo spali nekako lahko, v veliko pomoč pa nam je bila tudi bližina staršev, kamor smo lahko šli kaj skuhati. Če bi še enkrat šli skozi celoten proces, vsekakor priporočamo, da se kuhinja zamenja, preden se vseli v stanovanje.

Ker smo vedeli, da bo življenje brez kuhinje naporno, sploh z dvema majhnima otrokoma, smo želeli celoten proces prenove čim bolj skrajšati. Tako s prenovo nismo želeli začeti, dokler kuhinja ni bila v skladišču proizvajalca – s tem smo se želeli izogniti znanim zamudam pri dobavi (v tovarni imajo zares veliko naročil, dobavitelj jim ni dobavil mehanizmom itd.). Za skladiščenje smo bili pripravljeni tudi plačati, a na srečo nam je prodajalec omogočil, da je kuhinja v njihovem skladišču na varnem počakala do konca prenove brezplačno, samo kuhinjo smo morali ob dobavi v njihovo skladišče v celoti plačati. Pošteno! Tudi ploščice za tla so prenovo počakale v naši kleti, stenskih ploščic pa zaradi drugačne zasnove kuhinje (stenske obloge iz iverne plošče) nismo potrebovali.

Pred nakupom kuhinje smo obiskali praktično vse salone, ki se nahajajo 60 km okoli našega doma. Šli smo tako v velike pohištvene centre, kot tudi v manjše studie, takšne k imajo samo eno znamko, do takih, ki imajo široko ponudbo. Govorili smo tudi z nekaj mizarji. Povsod smo veliko spraševali, da smo si ustvarili čimboljšo sliko o kakovosti, cenovnih razmerjih, materialih itd. Na koncu smo se odločili, da se z mizarji ne bomo ukvarjali, saj ne morejo zagotoviti stalne kakovosti, sploh tisti ne, ki imajo normalne cene. V ožji izbor so tako prišle nemške znamke Nobilia in Nolte, avstrijski DanKuchen, poleg tega pa še slovenski Alples. Všeč so nam bile Gorenjeve kuhinje, a nam je par prodajalcev v različnih salonih potožilo, da imajo težave z dobavami. Ker tega res nismo potrebovali, smo Gorenje izločili iz igre. Ker je sama kvaliteta vodil in uporabljenih materialov pri vseh naštetih proizvajalcih praktično enaka, smo se najprej nagibali k Alplesu, češ da bomo podprli slovenske proizvjalce. Žal so na koncu izpadli iz igre, saj imajo zares omejen izbor barv. Za DanKuchen se nismo odločili, saj imajo manjšo osnovno višino omaric, kar pomeni, da izgubiš nekaj prostora za shranjevanje, ki pa nam je zelo pomemben.

Med znamkami Nolte in Nobilia je pravzaprav odločila cena. Nolte se želi postaviti kot bolj premiska znamka, vendar za naš občutek očitne razlike v kakovosti ni bilo. Zato smo se odločili za Nobilio. Pri njih imajo poseben način izračunavanja cene, zato se da dobiti zelo ugodno ceno, če vzameš tako leseni del kuhinje kot tudi aparate v nekakšnem paketu. Kuhinja je lakirana v visoki sijaj, ampak ima na robovih ABS trak – taka izvedba je bila kar krepko cenejša kot tista, da so ličnice lakirane preko ABS traku. Po več ponudbah smo se odločili za nakup v lokalnem kuhinjskem studiu Mega Pohištvo v Pivki. Sicer sta nam dva salona ponudila praktično enako ceno, vendar smo bili v Mega Pohištvu bolj zadovoljni z strokovnostjo prodajalca in njegovim odnosom – zares se je trudil. Kuhinjo so nam tudi brezplačno pripeljali – prodajalec nas je sicer opozoril, da šofer dostavi samo do objekta, vnosa pa ni, a nam je fant vseeno pomagal pri vnosu. Kuhinjo je tudi zmontiral njihov monter in z montažo smo zelo zadovoljni. Tudi manjšo reklamacijo (poškodovana vrata pri eni omarici, verjetno transportno) so rešili brez komplikacij, monter pa je prišel vrata zamenjati.

Čeprav je šlo za stresen proces, smo z končnim rezultatom zelo zadovoljni in radi kuhamo v novi kuhinji.

Similar Posts: