Preverjanje domene za našo spletno stran pred nakupom

Domena je zelo pomemben del naše spletne prisotnosti. Predstavlja našo blagovno znamko ali ime podjetja. To je tudi razlog, da veliko podjetnikov dobro razmisli preden se odločijo za določeno ime in končnico. Seveda pa je vedno dobro preveriti domeno za registracijo, preden se odločimo za njen nakup. Tako bomo lahko hitro preverili, če je na voljo za najem enega leta. V nasprotnem primeru imamo tudi nekaj možnosti, vendar je najbolje, da se odločimo med domenami, ki so proste.

Preveri domeno pred registracijo
Seveda pa je vedno dobro preveriti domeno za registracijo, preden se odločimo za njen nakup.

Domena in njena končnica sta pomembna elementa

Domena oziroma ime naše spletne strani je samo del celotne zgodbe. Čeprav je zelo pomembno, se moramo pri preverjanju domene pred registracijo osredotočiti tudi na končnico. Tej pravimo domena vrhovne ravni, ki je lahko omejena na določeno državo, kot .si, .hr, .it ipd. Lahko pa je tudi svetovne zvrsti, kot .com., .org, .net ipd. Veliko je odvisno od naših želja, načina poslovanja in možnosti širitve na druge trge.

Lokalne domene so namenjene poslovanju v določeni državi. Velika prednost je, da jim zaupajo veliki spletni brskalniki. Tako je možno izdelati spletno stran, ki bo visoko uvrščena v rezultate iskanja. Za doseganje tega cilja je nujno potrebno urediti SEO optimizacijo. V osnovi to pomeni, da moramo z uporabo ključnih besed ustvariti bogate opise naših produktov, storitev, vizije podjetja ipd.

Svetovna končnica pa je uporabna, če nameravamo prodajati svoje artikle celotnemu svetu. Nič ni narobe, če tako domeno vrhovne ravni uporabimo samo za poslovanje v svoji državi, vendar bomo težje konkurirali podjetjem z lokalno domeno oziroma njeno končnico.

Preverimo razpoložljivost domene preko spleta

Dandanes ima vsak ponudnik domen na voljo vgrajen brskalnik na svoji spletni strani. Ta je namenjen hitri poizvedbi razpoložljivosti domen in končnic. Uporabimo ga tako, da preprosto vtipkamo želeno ime. Iskalnik bo naredil hitro poizvedbo in prikazal rezultate še neuporabljenih oziroma prostih domen. Poleg tega pa bodo zraven napisane tudi končnice, ki jih lahko registriramo. Poizvedbo je možno narediti brez ustvarjanja računa, sama storitev pa je popolnoma brezplačna. Uporabimo pa lahko različne iskalnike, saj bodo vsi vrnili enake ali podobne rezultate. Edina spremenljivka je cena, ki jo zaračunava vsak ponudnik gostovanja in domen drugače.

Kaj storiti v primeru, da naša domena ni na voljo?

V primeru, da smo preverili domeno za registracijo, ta pa ni bila na voljo, imamo nekaj možnosti. Najbolje je, da izberemo drugo ime. To zahteva nekaj kreativnega razmišljanja in v nekaterih primerih hitro najdemo bolj primerno domeno, kot smo si sprva želeli. Če pa tega ne nameravamo narediti, lahko poizvemo, kdo si lasti našo želeno domeno. Lastnika lahko kontaktiramo z namenom odkupa imena. Velikokrat se zgodi, da ima določeno podjetje neko domeno v lasti, vendar je ne uporablja. Tako je možno, da bomo za simbolično ceno lahko odkupili želeno ime. Je pa tudi možno, da bo cena višja. Veliko je odvisno od trenutnega lastnika, kakšne pogoje nam bo zadal za prenos trenutnega lastništva domene.

domene .si

Ustrezna izbira domenske končnice

V današnjem času je predstavitev sebe ali svojega podjetja postalo skorajda nuja. Zlasti za podjetja je ključno, da svoje izdelke ter storitve predstavljajo tudi na spletu.

Similar Posts: