Hemoroidi so resnična nadloga

Hemoroidi so resnična nadloga – nikakor ne ignorirajte teh simptomov

Bolezen ne izbira! Tako je tudi s hemoroidi. Ne izbirajo starosti ali spola. Ljudje, ki ne skrbijo zase, so najpogostejša tarča. Poleg sedenja, je suha in začinjena hrana ena izmed glavnih sprožilcev hemoroidov. Vendar to nista edina dejavnika, ki vplivata na nastanek hemoroidov.

Sem spadajo še:

  • debelost,
  • nosečnost,
  • zaprtje,
  • driska,
  • napenjanje med opravljanjem velike potrebe.

Hemoroidi, ki se ne zdravijo, lahko pustijo veliko posledic. Pri dolgotrajnem krvavenju lahko pride do anemije oziorma slabokrvnosti. To lahko povzroči velik problem pri ženskah, ki imajo poleg krvavečih hemoroidov še močne menstruacije.

Poleg tega se lahko pojavijo tudi abscesi, polni gnoja in krvi. Zaradi pokanja hemoroidov se pojavijo analne fistule in razjede. Fistula je kanal, ki povezuje telesno votlino z zunanjim delom kože. Občasno jih spremlja uhajanje motne rumene barve, lahko pa se pojavijo tudi bolečine.

 

Pogosto se lahko pojavi tudi pokanje anusa. Pri notranjih hemoroidih lahko pride do izpadanja hemoroidov. Ta pojav je zelo boleč, spremlja ga obilna krvavitev.

Spremljevalni simptomi hemoroidov

Tem in številnim drugim posledicam se je mogoče zelo enostavno izogniti. Treba je le pravočasno odkriti kakšnega izmed številnih simptomov, ki se razlikujejo po tem, ali gre za zunanje ali notranje hemoroide. Zunanje hemoroide spremlja bolečina med sedenjem, ponavadi se pojavi majhna oteklina na analni odprtini, medtem ko lahko notranje hemoride spremlja krvavitev.

Kri v blatu je najpogosteje posledica notranjih hemoroidov. Ker pa je to lahko tudi zank za nekatere druge bolezni, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Zapostavljeni simptomi hemoroidov so najpogosteje srbenje in pekoč občutek. Srbenje anusa je lahko tako močno in intenzivno, da se preprosto ne morete upreti potrebi po praskanju. Če srbenje v analnem predelu traja več kot en teden, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Srbenje se pojavi, ko nabreknejo vene, ki se nahajajo tik pod membrano in objemajo najnižji del rektuma in anusa. To se najpogosteje zgodi med veliko potrebo.

Rešitev za vse

Naj vas nič od tega ne skrbi. Hemoroidi so zelo rešljiva težava in v večini primerov se je mogoče izogniti kirurškemu posegu.

Najprej je treba spremeniti nekatere življenjske navade. Izogibati se je treba dolgotranjemu sedenju. Če že morate dolgo sediti, potem poskusite vstati vsakih 30 minut ali vsako uro in sprostiti pritisk na vene.

Prav tako bi bilo dobro, da si uredite način prehranjevanja. Uživajte veliko hrane, ki je bogata z vlakninami, kot so polnozrnate žitarice, stročnice ali suho sadje. Pekoče in začinjene hrane bi se morali na široko izogibati, tako kot tudi sladoleda in gaziranih pijač.

Ljudska medicina je pogosta izbira, ko gre za hemoroide. Različne kreme, balzami in mazila se uspešno borijo proti vsem simptomom hemoroidov. S preprosto uporabo teh pripravkov srbečica in pekoč občutek hitro pojenjata, oteklina pa izgine.

Similar Posts: