Specialistični okulistični pregledi

Če vam oči dobro služijo, potem niti ne pomislite na to, da so vam na voljo okulistični pregledi. Povsem drugače pa je, če se soočate s slabšim videzom. V takšnem primeru pa je seveda pregled dioptrije zelo zaželen. Ljudje se neredko vprašajo, kako pogosti naj bodo pregledi pri okulistu. Splošnega pravila za to ni. Lahko pa rečemo, da je pogostost pregledov zlasti odvisna od starosti, morebitnih znanih očesnih obolenj in ne nazadnje tudi od spremljajočih telesnih obolenj. Slednje namreč lahko vplivajo tudi na samo kakovost vida.

Okulistični pregledi
Okulistični pregledi praviloma trajajo okoli eno uro.

Redni obdobni specialistični okulistični pregled

Predvsem za nekatere osebe pa bi morali biti okulistični pregledi nujni. Pri tem zlasti mislimo na osebe s sladkorno boleznijo, na osebe s povišanim očesnim tlakom. Zaželeno je, da se pregledov redno udeležujejo tudi osebe, ki imajo bolezni očesnega ozadja, kronična obolenja roženice in uporabniki kontaktnih leč.

Čas trajanja okulističnega pregleda

Okulistični pregledi praviloma trajajo okoli eno uro. Po meritvi dioptrije, očesnega tlaka ter po pregledu sprednjih očesnih detajlov je nato treba še razširiti očesno zenico. To traja nekje od 15 do 20 minut. Na koncu sledi še pregled očesnega ozadja. V nekaterih primerih pa je treba glede na ugotovitve pregleda opraviti še kakšno dodatno preiskavo.

Preberite si še naslednji članek: Številne bolezni se začnejo v ustih

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Dokler je vneta samo dlesen, to imenujemo gingivitis, ko pa se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva, govorimo o parodontitisu.

Obseg specialističnega okulističnega pregleda

Okulistični pregledi vključujejo več različnih vrst pregledov. Najprej pa se pri splošnem zdravniku izmeri dioptrijo, kjer vam strokovnjak določi še vidno ostrino. Če bi radi prešli z očal na leče, potrebujete pregled za kontaktne leče, saj se s tem prepreči zamegljen vid in druga nelagodja, kot so razdraženost oči. Poleg tega vedno izmeri še tlak ter pregleda sprednje dele očesa, in sicer z biomikroskopom. Temu sledi širjenje očesne zenice s kapljicami ter izjemno skrben pregled očesnega ozadja.

Starostna slabovidnost se pojavi po 40. letu

Med dodatne preiskave se uvrščajo na primer pregled vidnega polja, lasersko slikanje očesnega ozadja. Čeprav takšne preiskave praviloma niso del standardnega pregleda, pa jih lahko vseeno opravite v okviru okulističnega pregleda.

Preberite si še naslednji članek: Brezstični termometer za merjenje telesne temperature

Brezstični termometer je namenjen za merjenje telesne temperature in merjenje temperature površin. Brezstični termometer je odličen pripomoček za merjenje telesne temperature na razdalji od 0 do 3cm. 

Opravljanje dela po okulističnem pregledu

Po specialističnem okulističnem pregledu imate razširjene zenice. Posledično vidite nekoliko bolj zamegljeno. V tem času na primer nikakor niste sposobni upravljati s prevoznimi sredstvi. Približno dve uri po pregledu torej ne bi smeli voziti. Strokovnjaki zato vsem svojim pacientom že pred pregledom oči svetujejo, naj na takšen pregled pridejo v spremstvu ali pa naj v tem času uporabijo javni prevoz.

Preberite si še naslednji članek: Najpogostejši vzroki za neplodnost pri ženskah

Similar Posts: