Starostna slabovidnost

Starostna slabovidnost se pojavi po 40. letu

Starostna slabovidnost velja za povsem normalen fiziološki pojav. Praviloma se pojavi po 40. letu. V tem obdobju se namreč očesni leči prične manjšati prožnost, postane bolj debela, pričnejo pešati tudi mišice, ki skrbijo za to, da se leče lahko prilagajajo na različne razdalje. Bližinske slike posledično težko dovolj dobro izostrimo. Da bi lahko dosegli bolj ostro sliko, moramo poskrbeti za ojačitev bralne svetlobe, za povečanje tiska in za oddaljevanje čtiva. Ko torej naše roke postanejo prekratke, napoči čas za primeren optični pripomoček. Najpogosteje so to kar očala.

Starostna slabovidnost torej nastopi kot posledica staranja. Težave zlasti povzroča branje in drugo bližinsko delo. Ko ob tem naprezamo oči zaradi intenzivnega bližinskega dela, se pogosto pojavi občutek utrujenih oči, glavobol, ne nazadnje še škiljenje.

Kako si pomagamo pri starostni slabovidnosti?

Ko vas doleti starostna slabovidnost, si lahko dovolj dobro pomagate z različnimi vrstami očal. Za bližinsko delo je najbolje izbrati očala za bližino. Prav tako za delo z računalnikom ter pri branju. Če ste kratkovidni, potem potrebujete očala za daljavo in očala za bližino.

Presbiopija ali starostna slabovidnost nastopi kot posledica staranja
Presbiopija ali starostna slabovidnost nastopi kot posledica staranja, težave pa povzroča branje in drugo bližinsko delo.

Za korekcijo presbiopije ali starostne slabovidnosti se najpogosteje uporabljajo progresivna ali bifokalna očala. Za slednja je značilno, da imajo dve žariščni točki. Zgornji del stekla očal vsebuje predpis dioptrije na daljavo, spodnji del pa dioptrijo za gledanje na bližino. Precej podobna so progresivna očala, samo da je v tem primeru prehod med dioptrijo za bližino ter daljavo nekoliko mehkejši.

Laserska odprava starostne slabovidnosti

Dandanes obstajajo še druge metode za odpravljanje slabega vida v starosti. Presbiopija se lahko odpravlja tudi s pomočjo laserja. Takšen poseg vas lahko povrne v čas mladostniških dni, ko ste brez večjih težav lahko na primer prebirali navodila za uporabo zdravil, časopis ali pa meni v restavraciji. Če torej nimate večje želje po nošenju očal, je takšna rešitev za vas izjemno dobrodošla.

Laserska odprava presbiopije oz. starostne dioptrije

Omenjena metoda pa je primerna predvsem za vse tiste, ki:

  • nimajo drugih zdravstvenih težav,
  • nimajo pridruženih bolezni oči,
  • trpijo za sindromom prekratkih rok,
  • niso imeli nobenih drugih posegov v oko,
  • si želijo učinkovito izboljšati svoj vid na blizu, da lahko vidijo brez očal ali kontaktnih leč.

Similar Posts: