domene .si

Ustrezna izbira domenske končnice

V današnjem času je predstavitev sebe ali svojega podjetja postalo skorajda nuja. Zlasti za podjetja je ključno, da svoje izdelke ter storitve predstavljajo tudi na spletu. Vemo, da ravno internet predstavlja enega od poglavitnih virov strank, izjemno pogosto tudi glavni kanal prodaje.

Do predstavitve na spletu pa nas ločijo samo trije osnovni elementi. To so spletno gostovanje, domena in spletna stran. Ko se osredotočamo na izbiro domene, je pomembna tudi ustrezna izbira njene končnice. Strokovno temu pravimo tudi vrhnja domena. V osnovi jih delimo na državne oziroma nacionalne ter na generične. Pri nas je izjemno priljubljena izbira .si domene.

.com, .co, .org, .co.uk, .net? Preden kupite domeno, si poglejte video.

Nacionalna ali raje generična domena?

Ker imajo večji registratorji na voljo številske domenske končnice, je povsem razumljivo, da smo pri izbiri nekoliko zmedeni. Pogosto vprašanje v povezavi s tem se glasi, ali torej raje izbrati državno ali generično domeno. Izbira nacionalne domene, na primer .si domene, je dobrodošla, če je naš cilj trg iz natančno določene ter obenem iste države. Če bodo torej vašo ciljno občinstvo predstavljali samo prebivalci naše države, potem je ustrezna odločitev seveda registracija domene .si. Če pa želite nagovoriti denimo prebivalce Italije, je najbolje izbrati domeno s končnico .it.

Med ključne ali pa najpogosteje uporabljene generične vrhnje domene pa po drugi strani na primer sodijo domenske končnice .org, .net, .com, .info. To vrsto domene pa se vam splača izbrati v vsaj treh različnih situacijah. Ena od njih je ta, ko želite s svojo spletno stranjo ciljati na več držav. To je najpogosteje v situacijo, ko je spletna stran v angleščini. Enako velja, če želite imeti na eni domeni postavljenih več različic jezikov spletne strani.

Med ključne ali pa najpogosteje uporabljene generične vrhnje domene pa po drugi strani na primer sodijo domenske končnice .org, .net, .com, .info.

Kaj predlagajo strokovnjaki v povezavi z izbiro domenske končnice?

Strokovnjaki svetujejo, da je dobro registrirati več domenskih končnic, ki imajo enako ime za domeno. Ko gre za povsem splošna domenska imena, se to dogaja manj pogosto, ker jih je večji del že registriranih. Če pa gre za nekoliko bolj specifična imena, je takšna izbira precej bolj mogoča oziroma realna.

registracija slovenske domene
Ker imajo večji registratorji na voljo številske domenske končnice, je povsem razumljivo, da smo pri izbiri nekoliko zmedeni.

Če torej registrirate več vrhnjih domen, se lahko dobro zavarujete predvsem pred svojo konkurenco. Ta namreč ne bo mogla registrirati povsem enakega imena z drugo končnico domene.

Similar Posts: