Različne oblike rokavic

Ste vedeli, da so rokavice uporabljali že Egipčani? V starem Egiptu so jih uporabljali faraoni, in sicer kot simbol nadrejenega položaja. Žene Egipčanov pa so rokavice uporabljale za zaščito svojih rok med delom, kuhanjem in serviranjem obrokov. Najprej je takšen kos oblačila izgledal kot vrečka čez dlan. Šele čez nekaj časa so palec ločili od ostalih prstov. Nato so pričeli izdelovati tudi takšne, da je imel pra vsak prst svojo odprtino.

Vloga rokavic se je skozi stoletja ves čas povečevala. Tako so postale povsem nepogrešljiv pripomoček pri vsakdanjih opravilih. Ne nazadnje tudi zelo pomemben kos garderobe in vsekakor tudi kot modni dodatek.

Poleg rokavic iz naravnega ali umetnega usnja se uporabljajo še takšne iz bombaža, volne, svile ter iz sintetičnih materialov, na primer iz gume in lateksa.

Prve usnjene rokavice narejene s pomočjo lepljenja in šivanja

Prve usnjene rokavice so bile izdelane v Franciji, in sicer s pomočjo lepljenja in šivanja. Na začetku je bila njihova kakovost še precej slaba. Dandanes so rokavice izdelane še iz drugih vrst materialov. Poleg rokavic iz naravnega ali umetnega usnja se uporabljajo še takšne iz bombaža, volne, svile ter iz sintetičnih materialov, na primer iz gume in lateksa.

Rokavice pa so lahko tudi različnih oblik. Na voljo so takšne s prsti, z enim prstom in brez prstov. Izbirate lahko tudi med takšnimi, ki segajo čez zapestje, do komolca ali celo čez njega. Kupite lahko športne, zaščitne, delovne, dnevne, zimske, damske in še bi lahko naštevali. Damske rokavice so na primer nepogrešljiv dodatek k svečanim oblačilom. Zanje je značilno, da morajo zlasti ustrezati modnim zapovednim, medtem ko je funkcionalnost šele na drugem mestu. Glede na to se zbirajo tudi ustrezni materiali zanje, na primer saten, čipka, usnje ter podobno.

Rokavice kot sestavni del zimske garderobe

Lahko rečemo, da so rokavice postale del našega življenja, še posebej v zimskem času. Tedaj so sestavni del obvezne garderobe. Izbire na trgu je zelo veliko in je skoraj povsem neomejena. Na voljo so v prav vseh oblikah, barvah, okrašene z bleščicami, biseri, sponkami, zadrgami, z različnimi dekorativnimi poudarki.

Večina od vas pa se najverjetneje kljub zelo pestri in mikavni ponudbi najraje odloča za takšne, ki so povsem enostavno pletene ali pa usnjene brez kakršnih koli dodatnih okraskov v črni, rjavi ali temno modri barvi.

Similar Posts: