Izbira vrste pogona pri vrtni kosilnici

Pri izbiri vrtne kosilnice je pomembno upoštevati pogon, način košnje in kakovost konstrukcije. Obstajajo tri glavne vrste pogona: bencinski, električni in akumulatorski. Bencinske kosilnice so najbolj primerne za košnjo velikih površin nad 600 m2, saj imajo visoko moč in širšo košnjo. Prednost bencinskih kosilnic je svoboda gibanja, saj ni potrebno iskati električne vtičnice ali se bati, da bi presekli kabel. Vendar pa so bencinske kosilnice dražje, zahtevajo več vzdrževanja ter so glasne in vibrirajo, kar lahko postane neprijetno pri dolgotrajni uporabi.

Sprehodite se po svojem zelenem raju, ustvarjenem z močno in učinkovito kosilnico.

Vpliv naklona terena pri uporabi bencinskih kosilnic

Pri izbiri kosilnice se morate zavedati tudi naklona terena, na katerem boste kosili. Pri večini bencinskih kosilnic motor ne zmore nagiba nad 15°, zato so primerne le za ravne ali rahlo nagnjene površine. Pri strmih terenih se lahko zataknejo. Obstajajo pa tudi bencinske kosilnice s sistemom odpornosti proti prevračanju, ki jih lahko uporabite na nagnjenih površinah, vendar se pred nakupom posvetujte s prodajalcem.

Električne kosilnice za srednje velike vrtove

Električne kosilnice so priporočljive za srednje velike vrtove, velike od 300 do 600 m2. Te kosilnice so lažje, cenejše in bolj tihe v primerjavi z bencinskimi kosilnicami. Poleg tega z njimi lahko kosite tudi strma pobočja. Vendar pa je pomembno, da imate pri delu na voljo vir električne energije, kot je vtičnica ali generator. Pri delu z električno kosilnico je treba paziti, da ne presečete napajalnega kabla.

Prednosti uporabe akumulatorskih kosilnic

Akumulatorske kosilnice postajajo vse bolj priljubljene. Primerne so za košnjo manjših vrtov, velikosti do 500 m2. Akumulatorske kosilnice združujejo prednosti bencinskih in električnih kosilnic – so lahke, tihe, močne ter ne zahtevajo vira električne energije. Vendar pa se baterija hitro izprazni in zdrži le omejeno število polnilnih ciklov, kar pomeni, da jo je treba menjati.

Vrste vrtnih kosilnic glede na način košnje

Rotacijske kosilnice so najpogostejša izbira med vrtnarji, saj zagotavljajo učinkovito košnjo s pomočjo rotacijskega rezila, ki se vrti okoli svoje osi. Primerne so za košnjo trate na običajno višino približno 3-5 cm. Rotacijske kosilnice so lahko obvladljive in ne zahtevajo posebej ostrega rezila.

Vretenaste kosilnice pa se razlikujejo od rotacijskih, saj travo ne kosijo, ampak jo strižejo. Sistem nožev v obliki črke V se premika drug proti drugemu in travo odreže. To pripomore k boljšemu videzu trate, saj konice stebel niso razcepljene, trava pa je gostejša in bolj zdrava. Vretenaste kosilnice se priporočajo za okrasne trate, nogometna igrišča ali golf zelenice z višino košnje do 3 cm.

Strižne in bobnaste kosilnice so primerne za visoko travo in neurejene površine. Za visoko travo in neurejene površine priporočamo strižne kosilnice s široko košnjo ali bobnaste kosilnice. Strižne kosilnice delujejo podobno kot rotacijske, vendar imajo širšo košnjo. Bobnaste kosilnice pa imajo odprt boben nad noži, kar preprečuje, da bi trava pred njimi polegla, tako da jo noži enostavno odrežejo. Te vrste kosilnic so idealne za košnjo trate na višino približno 5-10 cm. Diskaste kosilnice se uporabljajo tudi pri visoki travi in drevju, vendar jih je težko uporabljati na nagnjenem terenu, saj se lahko disk vkoplje v zemljo. Te vrste kosilnic pogosto uporabljajo kmetje za košnjo polj.

Za najbolj poraščene trate z visokim deležem drevja priporočamo prirezovalnike trave, ki lahko prerežejo tudi deblo s premerom 15 mm. Pri izbiri teh kosilnic je pomembno upoštevati raven vibracij na ročaju, saj je nižja boljša. Kosilnice na nitko se uvrščajo v kategorijo zaključnih kosilnic in niso primerne za košnjo velikih površin, ampak so bolj priročne za košnjo ob ograjah, stebričkih ali na težko dostopnih mestih. S kosilnicami na nitko lahko dosežete tudi težje dostopne dele vrta.

Robotske kosilnice za samodejno košnjo trate

Robotske kosilnice so čedalje bolj priljubljena izbira, saj same kosijo travo. Pravilno nastavite le površino, ki jo želite pokositi, in kosilnica bo sama opravila delo. Olajša vam košnjo trate in celo najde pot do polnilca, ko se baterija izprazni.

Similar Posts: