Tone Pavček

Tone Pavček je med tistimi izbranci, ki se ne morejo pritoževati nad nepriznanostjo že v življenju in za katere nikakor ne velja rek, da je najtežje biti prerok doma. Že desetletja je eden najbolj priljubljenih pesnikov ne le v rodni Dolenjski, ampak v vsej Sloveniji, ter še vedno zelo zaželen gost tudi na najbolj uglednih prireditvah. Za to si je sam kriv, saj mu kljub ne več rosnim letom (nedavno jih je napolnil 80) jezik še vedno zelo gladko teče, vseeno pa komaj dohaja prelepe misli o življenjskih resnicah, ki neredko v rimah kar bruhajo iz njega ne le ob izjemnih, ampak tudi ob bolj vsakdanjih dogodkih.

Tone Pavček ima kar lepo zbirko nagrad in priznanj; tri Levstikove nagrade za mladinsko poezijo, Kajuhovo nagrado, večernico, Prešernovo nagrado, Zmajevo nagrado (iz nekdanje Jugoslavije), novomeško Trdinovo nagrado, veliko nagrado odličnosti in mojstrstva dolenjskih in belokranjskih ekonomistov; je častni občan rodne Mirne Peči, Novega mesta in Ljubljane, član SAZU, letos pa je dobil tudi prvič podeljeni ekran popularnosti novomeške televizije Vaš kanal za življenjsko delo.

Dolenjskega viktorja mu je s svojo obrazložitvijo, da je slovensko besedo izpilil do briljanta, izročila prva dama trebanjskega Trima, ki že dolgo blesti na bolj krutem gospodarskem področju. Finkova in prva dama sta Pavčka presenetili in skoraj do solz ganili tudi ob njegovem 80. rojstnem dnevu. Pomagal jima je gimnazijski sošolec Finkove, novomeški slikar, ki zdaj velja za najboljšega slovenskega portretista. Priljubljenega pesnika je seveda upodobil z dolenjskim oziroma rodnim mirnopeškim ozadjem. Sliko je Pavček dobil na imenitnem praznovanju na Trški gori, v zidanici nekdanjih novomeških gostincev.

Similar Posts: