Glavobol

Z glavobolom k zdravniku!

Skoraj tretjina ljudi, ki ima migrenske glavobole, svojih težav ne povezuje z migreno. Raziskave kažejo, da si jih najpogosteje razlagajo z napetostjo in vnetjem obnosnih votlin. Večina jih priznava, da gredo raje k zobozdravniku, kot da zaradi glavobola obiščejo splošnega zdravnika. Dr. Merle Diamond s klinike v Chicagu, kjer se ukvarjajo z ugotavljanjem vzrokov za glavobol in z njegovim zdravljenjem, verjame, da se nekateri ljudje še vedno sramujejo tovrstnih težav.

Z raziskavo je zajel več kot tisoč ljudi. Šest odstotkov jih je menilo, da imajo migrenske glavobole, prav tako šest odstotkov pa, da imajo hud glavobol. Pogovor je pokazal, da doživljajo skoraj vsi iz slednje skupine v resnici hude migrenske napade. Nekateri sploh niso poznali tipičnih znakov. Večina je pripisovala svoje težave stresnemu življenju, hormonskim spremembam, menstruacijskemu ciklu ali vnetju sinusa. Diamond zato opozarja, da bolečine, ki izvirajo iz sinusa, nikoli niso tako hude, da bi bil zaradi njih moten delovni proces. Vsi oboleli so priznali, da glavoboli močno vplivajo na njihovo delo, telesno dejavnost ter odnose z družino in sodelavci. Dr. Diamond jim svetuje, da poiščejo izvor svojih težav skupaj z zdravnikom. Večina migrenskih glavobolov je z ustreznim zdravljenjem povsem obvladljivih.

Geni za celjenje v rakavem tkivu

Strokovnjaki z univerze Stanford domnevajo, da tumorske celice lahko obrnejo koristne gene sebi v prid, tako da organizmu, namesto da bi ga varovali, škodijo. Celični procesi, ki potekajo pod vplivom dednega zapisa pri celjenju rane, so deloma podobni rasti rakavih celic. Pri celjenju se prekinjajo povezave med celicami in nastajajo nove, adam4adamn prav tako pospešeno rastejo krvne žilice. Spremeni se tudi okolica sodelujočih celic. Vsi ti koristni procesi enako potekajo pri razvoju nevarnih celic. Znanstveniki so določili vrsto genov, ki sodelujejo pri tem, in jih nato iskali še v tumorskih tkivih. Presenečeno so adam4adamn ugotovili, da tumorske celice jeter in prostate aktivirajo gene, ki pomagajo pri celjenju rane. Tudi v rakavih spremembah ashemaldtube debelega črevesja in dojke so našli nekatere gene za celjenje. Morda bi lahko v prihodnosti odkrili rakavo obolenje bolj zgodaj, ko so spremembe še na celični ravni, in ne šele, ko so že makroskopsko vidne, upajo strokovnjaki.

Similar Posts: