peleti za pse

Zakaj so peleti za pse boljša izbira v primerjavi z briketi?

Velika večina pasjih skrbnikov se niti ne zaveda, da obstaja precej boljša ter praktična rešitev za hranjenje psa, kot so briketi. To so tako imenovani peleti za pse oziroma hladno stiskana hrana za pse. Slednja po svetu pridobiva vse večjo veljavo. Veterinarji spodbujajo menjavo briketov za pelete. Kljub temu da je tudi tovrstna pasja hrana toplotno obdelana, pa je celotni postopek precej manj invaziven. Zlati je ključno, da je postopek izjemno prijazen do samih sestavin, posledično tudi do prebave kužkov.

Za večino pasjih lastnikov je na žalost značilno, da na spremembo hranjenja svojega kosmatinca pomisli šele, ko ima zdravstvene težave. Za zamenjavo hrane še zdaleč ni treba čakati na prve očitne znake za težave, temveč alternativno hrano psu ponudimo že prej.

Ohranjanje bistveno več hranilnih snovi

V peletih se zlasti zaradi nizke toplotne obdelave sestavin ohrani precej več hranilnih snovi. Te se pri briketiranju izgubijo, posledično jih je treba nekako primerno nadoknaditi. Pri tem predvsem mislimo na vitamine ter minerale. Zaradi toplotne obdelave pa se pri visoki temperaturi spremenijo celo nekatere beljakovine.

Peleti za pse za optimalno prebavo
Peleti za pse ponujajo bistveno lažjo in optimalno prebavo, ker se prebavljajo na bolj naraven način zaradi manj invazivnega načina priprave.

Dejstvo je, da je obdelana hrana na visoki temperaturi slabša v primerjavi s tisto, ki je pripravljena pri nižjih temperaturah, čeprav je njen rok trajanja krajši.

Za lažjo in optimalno prebavo

Peleti za psa ponujajo bistveno lažjo in optimalno prebavo. Peleti se prebavljajo na bolj naraven način zaradi manj invazivnega načina priprave. V želodcu psa se lepo razgradijo ter ne nabreknejo. Slednje seveda zmanjša možnost za neprijetne posledice, kot so na primer zasuk želodca, napenjanje ter vetrovi.

Verjetno ste ob tem pomislili, da bi brikete in pelete morda mešali. Obstaja pa kar nekaj teorij in mnenj o tem, da se tega ni preveč dobro početi. Zaradi mešanja različne vrste hrane za pse se namreč lahko hitro poruši razmerje hranil. Mešanje prav tako ni priporočljivo, ker se briketi bistveno drugače prebavljajo.

Kako naredijo pelete za pse?

Peleti za pse se torej v želodcu živali lepo razgradijo, zato jih lahko brez slabe vesti pomešamo med svežo hrano. Slednje se priporoča zlasti za tiste kužke, ki ne želijo jesti le suhe hrane, temveč jim bolj tekne, če njihovi hrani primešate še kakšne dodatke. Najboljše je, da jim dodate zdravo hladno stiskano mokro hrano za pse, ki ima zelo visoko vrednost mineralov in vitaminov.

Similar Posts: