Pogumno pri uporabi začimb

Začimbe so lahko tisto, kar iz običajnega obroka naredi specialiteto. Seveda pa lahko napačne začimbe ali v prevelikih količinah jed tudi pokvarijo, zato velja nekaj pazljivosti nameniti izbiri in odmerjanju začimb, ki jih uporabimo. Vsekakor pa se splača jedilniku dodati še nekaj začimb – v primerjavi z mnogimi drugimi narodi smo Slovenci, pa tudi Evropejci nasploh, precej skopi pri začimbah, mnoge jedi vsebujejo le sol in poper, morda pa dodamo še kakšno začimbo z domačega vrta.

Nič ni narobe z uporabo domačih začimb, a na voljo imamo še bistveno bolj pestro paleto začimb, ki izhajajo iz eksotičnih krajev in se tradicionalno v naši kuhinji seveda ne uporabljajo. Ker jih lahko preprosto kupimo v najbližji trgovini, ni več razloga, da bi se jim izogibali. Opremimo se z nekaterimi zanimivimi začimbami, ki lahko zelo popestrijo kulinarično ustvarjanje v domači kuhinji in vodijo do okusnejših rezultatov.

Katere začimbe izbrati?

Smiselno je izbrati začimbe, ki lepo dopolnjujejo različne jedi, tako da jih lahko tudi dejansko redno uporabljamo. To je na primer kurkuma, ki se zelo lepo poda široki paleti jedi, predvsem pa jo najdemo v prilogah. Kurkuma ima sicer značilen trpek okus, a v sinergiji z drugimi okusi obroka ustvari prijeten učinek. Prav tako prepriča s svojo aromo, ki je kot nalašč tako za glavne jedi kot za nekatere sladice. Nič čudnega, da se kurkuma uporablja v zelo raznolikih jedeh, saj se lepo poda k različnim vonjem in okusom.

Poleg tega običajno izbiramo začimbe, ki so dobre za telo, ne le za dopolnjevanje okusov in vonjav. Spet kurkuma izstopa z nekaterimi edinstvenimi lastnostmi, ima namreč protivnetne učinke, niža holesterol in krvni tlak, omenjajo pa se tudi pozitivni učinki na duševno zdravje pri blagih simptomih anksioznosti in depresije. Seveda od začimb velikih učinkov ne moremo pričakovati, saj jih uživamo v zelo majhnih dozah. So pa ti učinki vsekakor dobrodošli, če se navadimo začimbe uživati redno. Tako lahko tudi kurkuma pripomore k boljšemu zdravju in počutju, in to kar z rednim uživanjem poleg okusnih specialitet!

Seveda imamo na voljo še mnoge druge uporabne začimbe, ki jih lahko brez težav dodamo mnogim tradicionalnim in sodobnim jedem. Ni se treba omejevati le na eksotične, prav tako ne le na tiste, ki prinašajo določene koristne učinke za telo. Nekatere začimbe bodo kot kurkuma prinesle idealno kombinacijo vonja, okusa in koristnih učinkov, druge uporabimo le zato, ker lepo dopolnjujejo okus in vonj jedi. Na voljo imamo res pestro zbirko, ki bo navdušila tudi tiste največje gurmane. Najbolj pa bodo razširjene zaloge začimb veseli tisti, ki v kuhinji radi eksperimentirajo, odkrivajo nove variacije starih receptov in morda tudi sami ustvarjajo nove jedi z zanimivimi kombinacijami okusov in vonjav. Omenimo pa še to, da začimbe tudi vizualno popestrijo okusne jedi, kurkuma na primer z značilno rumeno-oranžno barvo.

Similar Posts: